کابل کواکسیال

کابل کواکسیال

کابل کواکسیال که به عنوان coaxial مشهور است با هادی از جنس مس و آلومینیوم عرضه می​‌شود. این کابل​‌ها رسانای خوبی برای انتقال سیگنال الکتریکی هستند و با داشتن لایه عایق و محافظ رسانا از ورود نویز جلوگیری می​‌کند. کابل کواکسیال دارای ساختاری شامل هادی و عایق است. هادی سیم کاملا نازک و از انعطاف‌پذیری مناسب برخوردار است. کابل کواکسیال انواع مختلفی دارد که شامل کابل کواکسیال هارد لاین، کابل کواکسیال تریاکسیال، کابل کواکسیال ریجیدلاین و کابل کواکسیال ریدیتینگ است. کابل کواکسیال اغلب در رنگ​‌های سفید و مشکی و قهوه‌​ای عرضه می​‌شود. این کابل​‌ها کاربردهای بسیاری در صنعت دارد که از مهم​‌ترین آن می‌توان به کابل آنتن، کابل تونل​‌های زیر زمینی، کابل آسانسور، کابل رادیویی و اتصال ترانسمیتور به آنتن اشاره نمود.

خوشبختانه کابل کواکسیال نمونه​‌هایی با هادی آلومینیومی نیز دارد که به دلیل مقاومت بیشتر آلومینیوم نسبت به مس اغلب برای مسافت​‌های کوتاه استفاده می‌​شود. کابل کواکسیال وزن کمی دارد و حمل و نقل آن ساده و سریع است. از مهم​‌ترین ویژگی این کابل می‌​توان به کیفیت بالا، مقاومت در مقابل اشعه آفتاب، مقاومت در برابر جانوران موذی و ضربه و استحکام در مقابل پارگی اشاره نمود. به دلیل اینکه از عایق چند لایه برخوردار هستند اغلب در مواردی با شرایط محیطی سخت نیز قابل استفاده هستند. برخی کابل​‌ها به عنوان کابل کواکسیال ترکیبی شناخته می​‌شود و بدون اینکه روی کیفیت انتقال سیگنال تاثیر بگذارد، به انتقال برق هم می‌​پردازد. یعنی امکان انتقال همزمان دیتا و برق را فراهم می​‌کند که اغلب برای دوربین​‌های مدار بسته استفاده می‌​شوند.

خرید انواع سیم و کابل از تسلا

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین کاربردهای کابل کواکسیال در فاصله‌های طولانی و زیاد برای برقراری ارتباط بین شبکه‌های تلفنی، رادیویی و تلویزیونی است. این کابل‌ها توانایی انتقال دادن سیگنال‌ها را تا مسافت ۵۰۰ متر و بدون هیچ اختلال و ضعفی را فراهم می‌کند؛ در نتیجه با توجه به توانایی بالای کابل rg ۵۹ در انتقال اطلاعات در فواصل زیاد، از این کابل‌ها برای اتصال سایر شبکه‌ها به یکدیگر نیز استفاده می‌کنند؛ همچنین از کابل‌های کواکسیال در وسایل اسکن و تجهیزات نظامی برای انتقال سیگنال از یک مکانی به یکدیگر استفاده می‌کنند. کابل‌های Coaxial مدل‌های مختلفی دارد و هر یک از کارایی خاص خود را داشته و قابلیت‌های مختلفی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند.

برای اطلاع از لیست قیمت سیم و کابل کلیک کنید

نحوه ساخت کابل کواکسیال

علت محبوبیت کابل کواکسیال سرعت انتقال بالای داده در آن‌ها است؛ یعنی در بازارهای جهانی از جمله محبوب‌ترین کابل‌های چهار لایه‌ای است. اساسا در ساختار این کابل‌ها از چهار عنصر و لایه مختلف استفاده شده است که اساسا هادی آن‌ها از فلز مس خواهد بود. این هادی مسی قادر است که تمام اطلاعات تصویری را به خوبی از خود عبور دهد. برای مقاومت بیشتر کابل معمولا از یک عایق پلاستیکی استفاده شده که هادی را به صورت کامل پوشانده است. در هسته این سیم یک مفتول مسی بافته شده قرار دارد که از تداخل الکترومغناطیسی یا همان EMI جلوگیری می‌کند.

در لایه بعدی یا خارجی یک پوشش پلاستیکی استفاده شده که تمام لایه‌های مذکور در آن قرار می‌گیرند و در برابر آسیب‌های خارجی در امان نگه داشته می‌شوند. مزیت‌های زیادی در این کابل‌ها وجود دارد که نصب راحت، ارزان بودن، حمل و نقل راحت، مقاومت در برابر تداخل‌های الکترومغناطیسی و… از جمله آن‌ها هستند. ناگفته نماند که مزیت دیگر این کابل این است که با هدایت سیگنال از میدان الکتریکی، این سیگنال در بین فضای میان رسانای خارجی و داخلی حمل خواهد شد. تماما مزیت‌های خوب این کابل هستند و عیبی برای آن‌ها تعبیر نشده است.

عملکرد کابل کواکسیال

برای تعیین عملکرد کابل‌های کواکسیال، در ابتدا لازم بوده تا افراد با چهار لایه گوناگون این نوع کابل‌ها آشنا شوند. کابل کواکسیال شامل یک رسانای مرکزی بوده و به‌طور معمول از فلز مس تولید خواهد شد و این نوع کابل (Coaxial) رسانا سبب انتقال فیلم و داده می‌شود. در مجاور هادی مرکزی یک عایق دی الکتریکی از جنس پلاستیک وجود دارد که از کمتر شدن میزان سیگنال جلوگیری می‌کند و همچنین کاهش EMI را بهبود می‌بخشد. این عایق در کل سبب تشکیل فاصله میان لایه‌های خارجی و هادی هسته خواهد شد.

پوشش‌های بیرونی از جنس پلاستیک در کابل‌های کواکسیال در اصل از آسیب رساندن به لایه‌های درونی کابل جلوگیری خواهند کرد. کابل کواکسیال شامل لایه‌های متمرکز از مواد عایقی و رساناهای الکترونیکی است. ساختار داخلی کابل کواکسیال غالباً تضمین می‌دهد تا سیگنال موجود در درون کابل بسته شود و از تداخل صدای الکتریکی با سیگنال جلوگیری خواهد کرد. لایه‌های فلزی محافظتی خارجی کابل‌های کواکسیال (Coaxial) به‌صورت کلی در اتصال‌ دهنده‌های موجود در دو بخش انتهایی و برای مراقبت از سیگنال‌ها و به‌عنوان مکانی برای پخش شدن سیگنال‌های تداخل سرگردان، وصل خواهند شد.

کلید طراحی کابل کواکسیال اساساً به‌عنوان مرکز کنترل دقیق ابعاد و مواد کابل معرفی می‌شود. سیگنال‌های فرکانس بالا تا حدود زیادی درعدم تطابق امپدانس نقش دارند و سبب بروز انواع مختلف خطا خواهند شد. امپدانس‌ها در کل نسبت به فرکانس‌های سیگنال بسیار حساس هستند. ویژگی اصلی الکتریکی کابل کواکسیال عموماً وابسته به برنامه‌ریزی بوده و برای عملکرد خوب و مطلوب بسیار مهم و ضروری است. امپدانس ۵۰ اهم معمولاً در محیط‌های پرقدرت و امپدانس ۷۵ اهم بیشتر برای وصل شدن به آنتن و تأسیسات مسکونی قابل‌ استفاده خواهد بود.

نام گذاری کابل کواکسیال

ساختار کابل کواکسیال

از علت‌های اصلی موفقیت کابل کواکس عموماً می‌توان به طراحی محافظت شده این نوع کابل و لایه‌های آن اشاره کرد. داخل کابل کواکسیال اساساً یک کابل رسانای درونی ساخته‌شده از جنس مس وجود خواهد داشت. کابل کواکسیال به‌وسیله‌ی یک‌لایه‌ی دی‌الکتریک از جنس پلاستیک سبک احاطه می‌شود و به‌ خودی‌ خود توسط یک شبکه سبک‌وزن بافته‌شده محافظت خواهد شد. کابل‌های کواکسیال به‌طورکلی سرعت انتقال ۱۰ مگابایت در ثانیه را ارائه خواهند نمود. ظرفیت انتقال کابل کواکسیال در کل در مقایسه با کابل جفت پیچ‌خورده ۸۰ برابر بیشتر خواهد بود. در قسمت زیر به اجزای گوناگون کابل کواکسیال (Coaxial) اشاره می‌شود:

۱- هادی مرکزی که معمولاً از فولاد روکش‌دار مسی تولید خواهد شد.

۲- پیوند هادی مرکزی در کابل کواکسیال معمولاً استفاده از پلیمر سبب جلوگیری از ورود رطوبت خواهد شد.

۳- دی‌الکتریک از مواد پلی‌اتیلن تهیه شده و برای یک فوم سلول بسته استفاده می‌شود.

۴- در اولین هادی خارجی، یک نوار آلومینیومی پلیمر با هسته دی‌الکتریک پیوند می‌خورد و یک‌ لایه محافظتی تشکیل می‌شود.

۵- در دومین هادی خارجی، یک نوار آلومینیومی پلیمر دوم در تولید سه روکش و چهار محافظ استفاده می‌شود. این فرایند در اصل باعث جداسازی لایه‌های محافظتی HF می‌شود.

۶- سومین هادی خارجی همانند مورد فوق کاربرد دارد.

۷- ماده‌های محافظی در کابل‌های کواکسیال باید در مقابل انواع ضربات و آسیب‌های مختلف پایدار و مقاوم باشند.

۸- قسمت داخل از ورود مایعات و رطوبت با استفاده از مواد غیر قطره‌ای جلوگیری می‌کند.

۹- لایه‌های زیرین در کابل‌های کواکسیال باعث بسته شدن پارگی‌های روکش می‌شوند.

۱۰- جنس روکش اساساً از PVC خواهد بود.

انواع کابل کواکسیال

کابل‌های کواکسیال در دو نوع تولید می‌شوند که در زیر به صورت مختصر این دو کابل را شرح می‌دهیم:

🔶 کابل‌ کواکسیال Thinnet

قطر این مدل کابل‌های کواکسیال در حدود ۰.۲۵ اینچ است. نرمی و انعطاف‌پذیری کابل کواکسیال Thinnet بسیار بالا بوده و کار کردن و نصب آن بسیار آسان و راحت است. این کابل‌ها به گونه‌ای است که می‌توان از آن در تمامی شبکه‌ها استفاده کرد. مدل نازک این مدل کابل‌ها می‌توانند مسافتی به طول ۱۸۵ متر اطلاعات و سیگنال‌ها را بدون افت کیفیت جابجا می‌کند.  کابل‌های کواکسیال Thinnet برای این که ایمنی و کیفیت بیشتری داشته باشند آن را در داخل روکش‌های پی وی سی قرار گیرند و از این رو شما می‌توانید از کیفیت این محصول اطمینان حاصل نمایید.

🔶 کابل‌ کواکسیال Thicknet

کابل‌های کواکسیال Thicknet قطری در حدود ۰.۵ اینچ دارد و از این رو آن را با نام اترنت استاندارد نیز می‌شناسند. قسمت داخلی این کابل‌ها از مدل نازک آن بزرگ‌تر است؛ البته کابل‌های Thicknet نسبت به کابل‌های Thinnet کاربرد زیادی ندارند و تنها در موارد استثناء مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر چه بخش‌های مسی داخلی این مدل کابل‌های کواکسیال ضخیم‌تر باشد، سیگنال‌ها می‌توانند مسافت بیشتری را طی کنند. در برخی موارد این کابل‌های کواکسیال قادر به جابجایی سیگنال‌ها تا مسافت ۵۰۰ متر هستند.

کابل RG

کابل کواکسیال اساساً دارای نوع‌های بسیار مختلفی بوده که نوع RG آن از معروف‌ترین و پرطرفدارترین نوع آن است. از میان کابل‌های rg، کابل‌های rg59 نیز بسیار جامع‌تر و معروف‌تر هستند و این نوع کابل‌ها مخصوصاً در دستگاه‌های آنالوگی کاربرد بسیار زیادی خواهند داشت. کابل rg بیشتر برای منتقل کردن سیگنال‌های رادیویی مناسب بوده و از این نوع کابل همچنین در ایستگاه رادیویی، مکان‌های خاص کنترل صوتی و یا به‌عنوان اتصالات برای آنتن رادیویی استفاده خواهد شد.

از جامع‌ترین تفاوت‌های میان کابل rg و کابل کواکسیال می‌توان به حمل سیگنال‌های ویدیویی خالص در کابل rg اشاره کرد. RG در اصل یک عبارت قدیمی و فراموش‌شده‌ی نظامی است و به‌عنوان سر واژه‌ای برای راهنمایی رادیویی معرفی می‌شود. شماره‌ی رو به روی این عبارت عموماً تعیین‌کنندۀ مشخصات کلی کابل مربوطه است. از مدل‌های محبوب و کاربردی کابل کواکسیال در سال‌های اخیر می‌توان به دو مدل rg59 و rg6 اشاره کرد.

کابل RG نوعی رده‌بندی کابل‌های کواکسیال است که جهت مشخص نمودن تفاوت بین انواع مختلف کابل‌ها به کار برده می‌شود؛ در واقع RG عبارتی نظامی است که امروزه فراموش شده و معنای راهنمای رادیویی را می‌دهد. کابل‌های کواکسیال RG در مدل‌های مختلفی تولید شده‌اند که در این میان دو کابل RG6 و RG59 با استقبال مواجه شده است.

علائم اختصاری در کابل‌های کواکسیال

کابل کواکسیال RG59

کابل‌های کواکسیال RG ۵۹ نوعی سیم فلزی است که دارای هسته کابل است. هسته این کابل‌ها به وسیله یک لایه ضد برق و یک لایه عایق ضد رسانا پوشیده شده است و از این رو ایمنی بسیار بالایی دارد. قطر مغزی این مدل کابل‌های کواکسیال بین ۱.۲ الی ۱.۸ میلیمتر است و سیگنال‌ها در طول این کابل‌ها دچار افت کیفیت نخواهند شد. کابل‌های کواکسیال RG ۵۹ در آنتن‌های تلویزیون بالاترین کاربرد را دارند.

نام‌گذاری کابل کواکسیال

معمولا بر اساس قواعد خاص طریق نام‌گذاری کابل‌های کواکسیال این گونه است که یک پیشوند RG که مخفف شده Radio Guide پیش از شماره کابل گذاشته می‌شود. دو کلمه Radio Guide یعنی هدایت رادیویی که برای این کابل‌ها استفاده می‌شود. بر اساس همین مسئله کابل‌های کواکسیال را به دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌کنند؛ یکی از آن‌ها با امپدانس ۵۰ اهم و دیگری با امپدانس ۷۵ اهم خواهند بود. آن دسته از کابل‌هایی که آمپدانس ۷۵ اهم دارند بیشتر قبرای سیگنال‌های ویدیویی کاربرد دارند اما در مقابل نوع ۵۰ اهم برای انتقال داده‌ها و ارتباط بی‌سیم استفاده می‌شوند.

توجه کنید که مقدار اهم ذکر شده به مقدار امپدانس یک کابل اشاره دارد؛ امپدانس هم میزان مقاومت کابل در برابر جریان الکتریکی را به نمایش می‌گذارد. بر همین اساس کابل‌های کواکسیال نام‌های متفاوتی دارند که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم:

کابل کواکسیال RG-6: در واقع رسانای استفاده شده در این کابل‌ها بیشتر است به همین دلیل کیفیت سیگنال ارائه شده بهتر خواهد بود.
کابل کواکسیال RG-59: اساسا برای انتقال فرکانس در مسافت‌های کوتاه کاربرد خواهد داشت.
کابل کواکسیال RG-11: ضخامت این کابل به مراتب بیشتر است و برای انتقال داده در مسافت‌های طولانی‌تر استفاده می‌شود.

علائم اختصاری در کابل‌های کواکسیال بر اساس استاندارد JIS C3501

علائم اختصاری در کابل‌های کواکسیال بر اساس استاندارد JIS C3501

کابل‌های کواکسیال 75 اهم بر حسب استاندارد JIS C3501

کابل‌های کواکسیال 75 اهم بر حسب استاندارد JIS C3501

هادی ذکر شده بایستی از جنس فولاد با روکش مسی در نظر گرفته شود که در کابل‌های فوق با مس خالص ساخته شوند.
موارد استفاده: اصولا از این کابل‌ها در تلویزیون، شبکه دوربین‌های مدار بسته، ماهواره و سیستم‌های انتقال تصویر استفاده می‌کنند.

کابل کواکسیال 50 اهم بر اساس استاندارد JIS C3501

کابل کواکسیال 50 اهم بر اساس استاندارد JIS C3501

موارد استفاده این کابل‌ها: از این کابل‌ها در تلویزیون، شبکه دوربین‌های مدار بسته، ماهواره و سیستم‌های انتقال تصویر بهره می‌برند.

کابل کواکسیال فرکانس بالا بر حسب استاندارد MIL

کابل کواکسیال فرکانس بالا بر حسب استاندارد MIL

موارد استفاده این مدل کابل‌ها: هادی ذکر شده بایستی از جنس فولاد با روکش مسی در نظر گرفته شود که در کابل‌های فوق با مس خالص ساخته شوند.

موارد استفاده: اصولا از این کابل‌ها در تلویزیون، شبکه دوربین‌های مدار بسته، ماهواره و سیستم‌های انتقال تصویر استفاده می‌کنند.

مزایای استفاده از کابل کواکسیال

از کابل کواکسیال بیشتر در لوازم و وسایل برقی مانند تلویزیون کابلی، وسایل ویدیویی خانگی، تجهیزات رادیوی و دستگاه‌های اندازه‌گیری استفاده خواهد شد. از منظر تاریخی، کابل کواکسیال در زمان‌های گذشته به‌عنوان شکل اولیه اترنت مورد استفاده قرار می‌گرفت و در آن زمان از سرعت‌های ۱۰ مگابیت پشتیبانی می‌کرد، اما با ورود کابل کواکسیال جدید این مشکلات نیز رفع شد. کابل کواکسیال یا کابل rg به‌صورت کلی در هواپیما، ماشین، تجهیزات پزشکی و نظامی، دیش‌های ماهواره‌ای، آنتن رادیو و… کاربرد دارد. در قسمت زیر به عمده‌ترین مزیت‌های استفاده از کابل کواکسیال پرداخته خواهد شد:

۱- قابلیت اعتماد بسیار زیاد این نوع کابل‌ها

۲- ظرفیت بسیار بالای انتقال کابل کواکسیال (حداکثر پهنای باند ۳۰۰ مگاهرتز)

۳- پایداری و دوام طولانی‌ مدت

۴- کم بودن هزینه‌های تعمیرات و نگهداری

۵- قابل‌ استفاده در دستگاه‌ها و سامانه‌های دیجیتالی و آنالوگ

۶- هزینه بسیار پائین در هنگام توسعه این نوع کابل

۷- پهنای باند نسبتاً وسیع کابل کواکسیال و بیشتر مورد استفاده سرویس‌های مخابراتی همانند تله کنفرانس صوتی و تصویری می‌شود.

۸- وارد نشدن هیچ نویزی به داخل کابل اشاره نمود. (موج انتقالی کاملاً محافظت‌ شده است.)

معایب استفاده از کابل کواکسیال

کابل کواکسیال به‌طورمعمول می‌تواند تحت تأثیر انواع گوناگون مشکلات و مداخلات قرار گیرد. نشت سیگنال در این نوع کابل، موقعی اتفاق می‌افتد که میدان الکترومغناطیسی از طریق لایۀ محافظتی خارج از کابل رد شود. از عیب‌ها و مشکلات دیگر کابل‌های کواکسیال می‌توان به سیگنال‌های بیرونی کابل اشاره کرد که از طریق عایق باعث ایجاد نشتی می‌شود. در قسمت زیر به سایر معایب کابل کواکسیال اشاره خواهد شد:

۱- مخارج و هزینه‌های بسیار زیاد نصب و راه‌ اندازی کابل کواکسیال

۲- نصب سخت‌تر این نوع کابل در مقایسه با دیگر کابل‌های به هم تابیده

۳- محدودیت فاصله

۴- نیاز به استفاده از عناصر مخصوص برای انشعابات کابل کواکسیال یا کابل rg

۵- افت سیگنال در فاصله‌های طولانی

قیمت و خرید کابل کواکسیال

قیمت کابل‌های کواکسیال یکی از مواردی است که در هنگام خرید به آن بسیار اهمیت می‌دهند. لازم است بدانید که قیمت این کابل‌ها بر اساس فاکتورهایی از جمله نوع کابل، کیفیت، ساختار، قدرت سیگنال، قطر و… محاسبه می‌شوند.؛ بنابراین شما باید ابتدا کاربری و موارد استفاده از کابل‌ها را بدانید و سپس بر اساس نیاز خود بهترین کابل را انتخاب کنید. لازم است بدانید که استاندارد بودن در کابل‌های کواکسیال نیز اهمیت ویژه‌ای دارد و از بروز حادثه جلوگیری می‌کند. جهت استعلام قیمت کابل کواکسیال و انواع سیم و کابل، همچنین خرید تصمینی این کابل‌ها با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید.

سخن آخر

برای تهیه و خرید انواع کابل کواکسیال، از طریق راه‌های ارتباطی مندرج در سایت سیم و کابل تسلا با ما در تماس باشید.🛒

 پیشنهادات و نظرات خود را درباره این مقاله به اشتراک بگذارید.

به روز رسانی شده در  27 شهریور 1402

11
دیدگاه‌های نوشته

*
*

    میثم معصومی 1401-03-22 پاسخ

    مطالب بی نظیر بود

    علی عباسی 1401-03-27 پاسخ

    بیشتری بنویسین لطفا

    عباس اکبری 1401-03-29 پاسخ

    حرف نداری

    سجاد قهرمانی 1401-05-01 پاسخ

    حساب توییتری هم دارید؟

    رامین عظیمی 1401-05-14 پاسخ

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنینم چجوری باهاتون ارتباط بر قرار کنم

    حامد رسولی 1401-05-28 پاسخ

    این موضوع یکی از موضوعات موردعلاقه منه

    جواد اصغری 1401-06-01 پاسخ

    مهندس جان عالی بود

    اصغر نادری 1401-06-26 پاسخ

    خیلی ممنون از توضیحاتون خوبتون

    امیر رحمتی 1401-07-09 پاسخ

    قیمت مشاورتون چقدره؟

    بهمن قاسمی 1401-07-10 پاسخ

    من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم 😍😍

    حسن محسنی 1401-08-02 پاسخ

    اکانت اینستا هم دارید؟