کابل XLPE کابلی است که از نوعی عایق یا روکش به نامXLPE ساخته شده و به دلیل خواص شیمیایی و فیزیکی خوبی که دارد، به فراوانی کاربرد دارد. مولکولهای پلیاتیلن موجود در این کابل ساختاری ضربدری دارند، بنابراین با توجه به قابلیتهای خوب آن مناسب استفاده برای انواع محیطها شده است. این نوع کابلها توان تحمل ولتاژ ۶۰۰ ولت تا ۱۳۰ کیلووات را دارند، با این وجود در انواع فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی تهیه میشوند. از جمله تفاوت کابل xlpe و pvc مقاومت بیشتر و طول عمر بیشتر کابل XLPE نسبت به کابل pvc است.
ویژگیهای کابلهای XLPE
عایق XPLE در این کابلها به عنوان یک حفاظ درون کابل و به دور هادی پیچیده میشود و خارجیترین لایه محافظ را روکش کابل میگویند. این دو باید مقاومت کافی در برابر عبور جریان را داشته باشند. دو حرف اول کلمه XLPE مربوط به ساختار ضربدری یا cross-linked بوده و دو حرف دوم نیز مخفف کلمه پلیاتیلن میباشد. در این کابل به دلیل ضربدری بودن ساختار یونها، مقاومت آن در مقابل رطوبت، حرارت، خوردگی و فشار مکانیکی را افزایش داده و آن را به یک کابل انعطافپذیرتر تبدیل کرده است. کاربرد کابل XLPE بیشتر در سیستم لولهکشی ساختمانهایی که در محیط با رطوبت بالا قرار دارد، میباشد. این کابلها با دیگر کابلها دو تفاوت کلی دارند و شناسایی آنها از طریق این دو ممکن است. انعطافپذیری عایق داخلی کابل و رنگ آن که خلاف pvc که به رنگ سیاه است به رنگ سفید، خاکستری و در برخی موارد مشکی است، ویژگیهای کابل XLPE محسوب میشوند.
اجزای کابل XLPE
هادی: کابل برای عبور جریان از خود به یک هسته مرکزی به نام هادی نیاز دارد. رساناهایی مانند مس و آلومینیوم در ساخت هادی به کار میرود و از سطح ولتاژ ۶۰۰ ولت برخوردار میباشند.
لایه نیمه هادی: جهت خنثی کردن و یکنواخت کردن میدان الکتریکی از لایه که به نام لایه نیمه رسانا شناخته شده، استفاده میگردد.
عایق: عایقی از جنس XLPE به دور هادی کشیده شده که باعث جلوگیری از نشت جریان الکتریکی به درون کابل میشود.
فیلر: برای پر کردن فضای خالی میان هادیها، عایق داخلی و روکش بیرونی از یک مواد پرکننده به نام فیلر داخل کابل به کار میرود.
روکش یا ژاکت: قسمت بیرونی کابل از جنس عایق pvc ساخته شده تا از نشت احتمالی جریان الکتریکی در صورت پارگی عایق داخلی جلوگیری نماید.
انواع کابلهای XLPE و کاربرد آنها
با توجه به کاربرد، انواع کابل XLPE در سه دسته زیر قرار دارند:
USE-2: نام این کابل مخفف سه کلمه (Underground Service Entrance) است که در واقع معنی آن ورودی خدمات زیرزمینی میباشد. هادی مسی آن از ماده ترموست نوع XLPE تهیه میشود. کاربرد کابل USE-2 برای مصارف زیرزمینی به عنوان کابل زیرزمینی دفن میشود و در برابر تنشهای مکانیکی و حرارتی مثل گرما، نور خورشید و رطوبت به علت وجود ترموست مقاومت بالایی دارد که موجب استفاده آن در کاربرد صنعتی مانند تامین برق تجهیزات کارخانهها شده است. ۶۰۰ ولت، برای این کابلها ولتاژ مناسبی است.
RHW-2: حروف این نوع عایق مخفف عبارت عایق پلاستیکی بدنه XLPE، تحمل دمای ۷۵ درجه سانتیگراد و بیشتر و مقاومت در مقابل نفوذ آب است. مقاومت نفوذ رطوبت به دلیل ساخت آن از لاستیک یا نئوپرن است. عدد ۲ نشان از مقاومت تا ۹۰ درجه این کابل در برابر حرارت است. ولتاژ قابل تحمل ۶۰۰ ولت دارد و میتوان در سیستم قدرت و کابلکشی عمومی از آن استفاده کرد.
RHH: این کابل از نوع فشار ضعیف است که مقاومت خوبی در مقابل دمای بالاتر از ۹۰ درجه داشته و همانند دو نوع قبل امکان پشتیبانی از ولتاژ ۶۰۰ ولت را دارد. وجود دو حرف H در نام این کابل، نشان دهنده مقاومت دمایی بالای آن بوده و باید گفت که خاصیت ضد آب ندارد. با توجه به شرایط آب و هوایی برای تاسیسات برقی و مصارف عمومی مثل تابلو برق از کابل RHH استفاده میشود.
⭐⭐⭐
◀ برای مطالعه بیشتر میتوانید مقاله “ تفاوت کابل XLPE و PVC چیست ” ▶
چه زمانهایی و چرا باید از کابل XLPE استفاده کرد
دمای خیلی گرم و یا سرد
محیطهای مرطوب و یا در زیر آب
مصارف الکتریکی ولتاژ بالا
محیطهای که در معرض مواد شیمیایی قرار دارند.
محیطهایی که در معرض سایش یا فشار مکانیکی هستند.
مزایای کابل XLPE
✔️ به دلیل خاصیت xlpe در مقابل حرارت تا ۹۰ درجه مقاومت زیادی دارد.
✔️ به علت ساختار کراسلینک پلیاتیلن، این کابل قابلیت شکلپذیری و انعطافپذیری دارد.
✔️ در برابر حلالها مقاوم بوده و در مقابل مواد شیمیایی نیز خواص الکتریکی خود را حفظ میکند.
✔️ در بازه زمانی کوتاهی دمای تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد را تحمل میکند.
✔️ در برابر فشار مکانیکی، تابش خورشید و رطوبت مقاومت بالایی دارد.
معایب کابل XLPE
❗ مقاومت حرارتی این کابلها در ولتاژ بالا، کم بوده و امکان اتصال کوتاه داخل کابل به دلیل ذوب و چسبنده شدن عایق بدنه وجود دارد.
❗ این کابل مناسب دماهای بیشتر از ۹۰ درجه سانتیگراد و استفاده طولانی مدت نیست.
❗ استانداری برای فاکتورهای اتصال الکتریکی و الکترونیکی مانند درجه حفاظت IP برای این نوع عایق تعرف نشده است. همچنین تفاوت زیادی بین محصولات شرکتهای مختلف وجود دارد.
چه کابلهایی کاربردی مشابه کابلهای XLPE دارند
⬅ کابل EPR مانند کابل XLPE مناسب محیط مرطوب و دارای آب هستند و امکان استفاده در کاربردهای عمومی انتقال و توزیع برق دارند.
⬅ کابل PFA نیز مقاومت داخلی نزدیک به دمای ۲۵۰ درجه سانتیگراد دارد و از این نظر شبیه به کابل XLPE است.
⬅ کابل TPR همانند کابل XLPE مقاومت خوبی در مقابل مواد شیمیایی، روغ و عوامل طبیعی دیگر دارند.
نحوه نصب کابلهای XLPE چگونه است
کابلهای xlpe مثل کابلهای دیگر نصب میشوند و مناسب استفاده در هر محیطی هستند. البته یک سری نکات را برای نصب آنها باید در نظر گرفت. طراحی هر یک از انواع کابل آلومینیوم و مسی XLPE برای شرایط مشخصی صورت گرفته و امکان استفاده در زیر آب، روی دیوار، درون تونل و لوله آب وجود دارد. نکات مورد توجه شامل دمای محیط، مقاومت حرارتی زمین و ساختار کابل تک هسته یا چند هسته میشود. به صورتی باید نصب شود تا در صورت قرارگیری در معرض فشار، حرارت، رطوبت کمترین ساییدگی، بریدگی یا خراش درشان ایجاد شود.
بیشترین علل خرابی در کابلهای XLPE چیست
تماس با مواد اسیدی: مقاومت کابل XLPE در مقابل مواد شیمیایی زیاد است، ولی امکان خوردگی آنها در تماس با مواد اسیدی وجود دارد.
وجود حفره و نقص در عایق: حفرههای داخل کابل با گذشت زمان آب یا گاز را وارد کابل کرده و با ایجاد پدیده درخت الکتریکی یا آب درختی موجب صدمه به کابل میشود.
گرمای بیش از حد: حرارت بالای کابل با از هم گسیختن و احتمال نشتی موجب خرابی کابل XLPE خواهد شد.
تماس با وسایل تیز و برنده: با ایجاد بریدگی یا زدگی به وسیله وسایل برنده و تیز احتمال صدمه به کابل وجود دارد.
سخن پایانی
عایق XLPE عملکرد خوبی در دمای پایین و بالا نشان میدهد و طول عمر خوبی دارد و در شرایط محیطی سخت باعث برطرف شدن دغدغه شما در مورد خرابی آن میشود. سیم و کابل تسلا یک فروشگاه معتبر است که با برای تهیه انواع تجهیزات برقی یک انتخاب خوب محسوب میشود که خیال شما را از نظر کیفیت و نوع کابل انتخابی آسوده میکند.
به روز رسانی شده در 26 شهریور 1402
میشه مطلب رو توی وبلاگ خودم بزارم؟
من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم 😍😍
گروه واتساپی هم دارید؟
آدرس دفترتون کجاست
چطوری میتونیم از آخرین مطالبتون باخبر بشیم 😍
احسنت عالی بود
شماره تماستون برای خرید تلفنی چنده
چه مطلب خوبی
دمتون گرم
خیلی سایت خوبی دارین
ایول